Heeft blowen effect op de hersenen bij jongeren
08 september 2017 
in Roken

Heeft blowen effect op de hersenen bij jongeren

Blowen heeft geen gevolgen voor de hersenen van jongeren. Dat blijkt uit onderzoek dat
neuropsychologie Gerry Jager heeft verricht naar de effecten van wietgebruik op de ontwikkeling van de hersenen van jongeren.

Cannabis (of wiet, van het Engelse weed = ‘onkruid’) is de Latijnse benaming voor hennep. Cannabis komt als drug voor in twee vormen, ‘wiet’ en ‘hasjiesj’. Hasjiesj of hasj is de hars, die kan variëren van bijna vloeibaar en olieachtig tot zeer hard.

Een andere bekende naam is marihuana. Deze varianten worden gewonnen uit de bloemtoppen (of liever zaaddoosjes) van deze plant, althans – bij voorkeur – van de vrouwelijke, onbevruchte plant (sinsemilla). Het chemisch bestanddeel dat een invloed heeft op het menselijk bewustzijn is de stof tetrahydrocannabinol (THC.)

Is blowen strafbaar?Medicinale cannabis

Strafrechtelijk worden in Nederland cannabis en daarvan afgeleide producten tot de softdrugs gerekend; in veel andere landen wordt er geen onderscheid gemaakt tussen soft- en harddrugs en staan er strenge straffen op.

Medicinale cannabis wordt door sommige mensen om medische redenen gebruikt. Medicinale cannabis wordt niet gebruikt door te blowen, maar meestal gedronken als thee of via inhalatie met behulp van een vernevelaar.

Net als alcohol is deelname als bestuurder op de openbare weg met THC in het bloed een misdrijf conform de wegenverkeerswet.

Geschiedenis van cannabis

Het gebruik van cannabis heeft vooral in Centraal en Zuid-Azië een lange voorgeschiedenis. Zo zijn restanten van zaden en bladeren gevonden naast gemummificeerde priesters in China en Egyptische mummies.

Cannabis werd duizenden jaren geleden ook gebruikt door de Hindoes uit India en Nepal. Het werd ganjika (गांजा) genoemd in het Sanskriet. Ook in Europa werd cannabis van oudsher verbouwd in medicinale kruidentuinen (onder andere in die van het Muiderslot) ter behandeling van allerlei ziekten of aandoeningen.

Recreatief gebruik van cannabis en blowen

Cannabis blowen

Cannabis kan op meerdere manieren als roesverwekkend middel gebruikt worden. Populair is het roken, oftewel blowen, van een mengeling van verkruimelde hennepbloesem en tabak in een gerold sigarettenblaadje met zelfgemaakt papieren filter, een zogenaamde joint. De cannabis kan ook ‘puur’ gerookt worden als joint of in verschillende soorten pijpen, zoals een waterpijp.

Cannabis verwerken in voedsel

Cannabis kan ook in voedsel verwerkt worden. Een bekend voorbeeld is de spacecake, waarbij de bloesem of hars (hasj) meegebakken wordt in een gewone cake. Wietboter of wietroom bestaan uit dierlijke vetten die hebben getrokken in een wietbad waardoor de THC zich aan het vet hecht.

Blowen onder jongeren

Gebruik van cannabis onder jongeren

In Nederland blijkt ongeveer 21% van jongens en 14% van de meisjes weleens cannabis te hebben gebruikt. Actueel ligt dat op respectievelijk 10,5% en 4,8%. Bij gedetineerde jongeren en jongeren in de jeugdzorg ligt dat aanmerkelijk hoger, ongeveer 34%. Ook bij scholieren in de leeftijdscategorie 12-18 jaar ligt het gebruik hoger dan het gemiddelde: 71,4% zegt het ooit te hebben gebruikt en 7,7% in de laatste maand.

Blow jij ook? Laat hieronder even weten wat je reden is om te blowen 

Over de schrijver
Reactie plaatsen