Powered by Smartsupp Heeft blowen effect op je hersenen bij jongeren bekijk het hier
Heeft blowen effect op de hersenen bij jongeren
08 september 2017 
in Roken

Heeft blowen effect op de hersenen bij jongeren

Blowen heeft geen gevolgen voor de hersenen van jongeren. Dat blijkt uit onderzoek dat 
neuropsychologie Gerry Jager heeft gedaan naar de effecten van wietgebruik op de ontwikkeling van de hersenen van jongeren.

Wat is cannabis?

Cannabis (of wiet, van het Engelse weed = 'onkruid') is de Latijnse benaming voor hennep. Cannabis komt als drug voor in twee vormen, 'wiet' en 'hasjiesj'. Hasjiesj of hasj is de hars, die kan minimaal van bijna vloeibaar en olieachtig tot zeer hard zijn.

Een andere bekende naam is marihuana. Deze varianten worden gewonnen uit de bloemtoppen (of liever zaaddoosjes) van deze plant, vertrouwd – bij voorkeur – van de vrouwelijke, onbevruchte plant ( sinsemilla ). Het is een verklaring dat een invloed op het menselijk bewustzijn de stof tetrahydrocannabinol (THC.)

Is geblazen strafbaar?Medicinale cannabis

Strafrechtelijk worden in Nederland cannabis en afgeleide producten tot de softdrugs gerekend; in veel andere landen wordt er geen onderscheid gemaakt tussen soft- en harddrugs en staan er strenge straffen op.

Medicinale cannabis wordt door sommige mensen om medische redenen gebruikt. Medicinale cannabis wordt niet gebruikt door te blazen, maar beperkt gedronken als u of via inhalatie met behulp van een vernevelaar.

Net als alcohol is deelname als bestuurder op de openbare weg met THC in het bloed een misdrijf conform de wegenverkeerswet.

Geschiedenis van cannabis

Het gebruik van cannabis heeft vooral in Centraal en Zuid-Azië een lange voorgeschiedenis. Zo zijn restanten van zaden en bladeren gevonden naast gemummificeerde priesters in China en Egyptische mummies.

Cannabis werd duizenden jaren geleden ook gebruikt door de Hindoes uit India en Nepal. Het werd ganjika (गांजा) genoemd in het Sanskriet. Ook in Europa werd cannabis van oudsher verbouwd in medicinale kruidentuinen (onder andere in die van het Muiderslot) ter behandeling van verschillende aandoeningen of aandoeningen.

Recreatief gebruik van cannabis en blowen

Cannabis geblazen

Cannabis kan op meerdere manieren als roesverwekkend middel worden gebruikt. Populair is het roken, oftewel geblazen, van een mengeling van verkruimelde hennepbloesem en tabak in een gerold sigarettenblaadje met zelfgemaakt papieren filter, een gevestigde joint. De cannabis kan ook 'puur' gerookt worden als joint of in verschillende soorten pijpen, zoals een waterpijp.

Cannabisverwerking in voedsel

Cannabis kan ook in voedsel worden verwerkt. Een bekend voorbeeld is de spacecake, waarbij de bloesem van hars (hasj) meegebakken wordt in een gewone cake. Wietboter van wietroom bestaan uit biologische vetten die in een wietbad zijn getrokken waardoor de THC zich aan het vet hecht.

Geblazen onder jongeren

Gebruik van cannabis onder jongeren

In Nederland blijkt ongeveer 21% van jongens en 14% van de meisjes soms cannabis te hebben gebruikt. Actueel ligt dat op de hoogte 10,5% en 4,8%. Bij gedetineerde jongeren en jongeren in de jeugdzorg ligt dat merkelijk hoger, ongeveer 34%. Ook bij scholieren in de leeftijdscategorie 12-18 jaar ligt het gebruik hoger dan gemiddeld: 71,4% zei ooit te hebben gebruikt en 7,7% in de laatste maand.

Wil jij van het geblazen af. Maak vandaag nog een afspraak. 

Klik hier om een afspraak te maken

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen