Powered by Smartsupp Zelfhypnose werkt beter bij sociaal gebrek kijk hier wat mogelijk is
Zelfhypnose werkt beter bij sociaal gebrek

Zelfhypnose werkt beter bij sociaal gebrek

Mensen die moeite hebben met het omgaan met andere mensen, lijken zichzelf makkelijker onder hypnose te kunnen brengen dan gemiddeld. Dat blijkt uit onderzoek dat gepubliceerd is in Psychoneuroendocrinology. De onderzoekers concluderen dat deze mensen zich gemakkelijk in hun eigen wereld begeven en daarom ook meer gevoelig zijn voor zelfhypnose.

Om de verschillen te bepalen tussen de proefpersonen op het gebied van sociale vaardigheden, keken de onderzoekers naar oxytocine receptor-genen. Het hormoon oxytocine zorgt onder andere voor een verhoogde mate van vertrouwen en sociale binding.
Proefpersonen die de genetische varianten van de receptoren hadden die gelinkt worden met afstandelijkheid en autisme, bleken meer vatbaar voor zelfhypnose.

Onderzoek naar zelfhypnose

Om tot de resultaten te komen testten de onderzoekers proefpersonen op twee oxytocine receptor-genen. Daarnaast moesten ze een vragenlijst invullen om te achterhalen hoe gemakkelijk zij zich in hun eigen wereld begaven. Daarna werd aan de proefpersonen gevraagd zichzelf met behulp van een geluidsopname te hypnotiseren.

Om te bepalen hoe diep de zelfhypnose van de proefpersonen was, gebruikten de onderzoekers kleine opdrachtjes.
Zo werd gekeken hoeveel moeite ze hadden met het openen van de ogen als verteld werd dat de oogleden zwaar waren, of hoe de proefpersonen reageren als verteld werd dat ze de vorige opdracht moesten vergeten.

Het hoofd van het onderzoek, de psycholoog Richard Bryant van de Universiteit van Nieuw-Zuid-Wales in Sydney, denkt dat de proefpersonen die meer ontvankelijk waren voor zelfhypnose ook sneller vatbaar zijn voor andere, buiten de realiteit staande, ervaringen. Hij denkt dat deze mensen bijvoorbeeld beter reageren op placebo’s en sneller paranormale of religieuze ervaringen accepteren. Zo zegt Bryant tegen Nature.

De effectieve werking van hypnose

Hypnose is een therapeutische techniek waarin de therapeut suggesties doet aan de gehypnotiseerde. Hoewel het een controversiële techniek was en is, denken veel medici dat hypnose een krachtige en effectieve werking kan hebben die diverse verschijnselen zoals pijn, angst en stemmingswisselingen kan remmen. Daarnaast kan hypnose helpen met het veranderen van gedrag zoals roken.

Hypnose werd al gebruikt in het oude Egypte en werd later ook door de Romeinen gebruikt. In de achttiende eeuw kwam hypnose weer op, waarna het door wetenschappers als Sigmund Freud werd opgepikt en toegepast (overigens was Freud er weinig succesvol mee).

bron

Over de schrijver
Reactie plaatsen