Powered by Smartsupp Gooi de schillen van Uien niet weg
Gooi de schillen van Uien niet weg

Gooi de schillen van Uien niet weg

Als we groenten schillen om een heerlijke maaltijd te bereiden, verdwijnen die meestal meteen in de groen afvalbak. De meningen zijn verdeeld over komkommers en appels wat de schil betreft. Is het beter deze voedingsmiddelen met of zonder schil op te eten? Maar over uien is iedereen het eens. De schil dient voor niets en moet dus de composthoop op. Maar hou de schillen van uien bij je volgende kooksessie toch maar bij. We geven je zes tips in verband met wat je ermee kan doen.

  • Paaseieren kleuren


  • Ook al is Pasen nog ver weg, je kan nu al beginnen met uienschillen te verzamelen. Vooral rode uien geven een intense kleurstof af. Daarmee kan je eieren een kleurtje geven voor het Paasfeest. Kook de eieren in water waarin je een behoorlijke hoeveelheid uienschillen legt. Ook kan je de eieren een voor een inpakken in uienschillen. Wikkel deze dan in aluminiumfolie en kook deze in water.


  1. Groentesoep


Je kan uienschillen gewoon mee in je groentesoep koken. Dat geeft een krachtige smaak aan je soep en het geeft het water een kleurtje. Je kan uienschillen gebruiken in plaats van bouillonblokjes.


  1. Bescherm je planten


Het is algemeen geweten dat uien planten beschermt tegen schimmels. Maak daarvoor dit eenvoudig uienpreparaat. Meng 100 gram uienschillen met een liter water en laat dat een hele week in een luchtdichte verpakking rusten. Verdun dan de vloeistof met water voor je het aan je planten geeft. Gebruik tien delen water per deel uienwater.

ui is gezond


  1. Tegen krampen in het been

    Uien kunnen ook de pijn van krampen in je benen verzachten. Kook daarvoor een handvol uienschillen in water op een zacht vuurtje gedurende 10 tot 20 minuten. Zeef het kookvocht en laat afkoelen. Drink elke dag een glas uienwater voor het slapengaan. De pijn vermindert zeer snel of verdwijnt helemaal  1. Haar kleuren


Uien kan je ook gebruiken om je haar een koperkleurtje te geven. Breng een handvol uienschillen aan de kook in mineraalwater. Laat afkoelen en zeef de vloeistof. Was je haar met shampoo en bevochtig het dan met het uienwater. Laat de vloeistof enkele minuten inwerken en spoel dan uit. Je kan de methode herhalen als je nog meer kleuring wilt.


  1. Gezond brood


Je kan het aroma van uienschillen ook bij het bakken benutten. Laat daarvoor de uienschillen goed drogen. Daarna vermaal je ze tot poeder. Vervang één tot vijf procent van de bloem door dit poeder.

Met deze trucs haal je het beste uit je uienschillen. Uien horen zowat bij elke maaltijd, dus er is nooit een tekort aan schillen. Profiteer van de mogelijkheden die uienschillen je bieden!
Bron
Reactie plaatsen