Powered by Smartsupp De waarheid over hypnose
De waarheid over hypnose

Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer we hypnose rustig uitleggen aan de cliënt zij meer baat hebben van de hypnosesessie.

Ik ga wat termen en wat misvattingen uitleggen vaak afkomstig van de show hypnose. Zorg voor pen en papier zodat je eventuele vragen kunt opschrijven en bespreken met je hypnotherapeut.

Onze hersenen bestaan uit vier delen

  • Het bewuste gedeelte
  • De kritische factor
  • Het onderbewustzijn
  • Het on-bewustzijn

Elk deel heeft interessante eigenschappen. Elk deel van de hersenen heeft een bewaking. Zelfs in de diepste vorm van hypnose ben je altijd veilig, want alle 4 delen werken altijd om ervoor te zorgen dat je veilig bent.

onze hersenen

 

On-bewustzijn

Laten we elk deel apart doornemen en beginnen met het onbewustzijn. Het onbewustzijn is eigenlijk het bewustzijn van je lichaam. Medici noemen dit het onafhankelijke zenuwstelsel.

We worden geboren met een instinct wat weet hoe het lichaam functioneert. Het onbewustzijn is verantwoordelijk voor ademhaling, kloppen van het hart, alles waar je niet over hoeft na te denken. 1 van de dingen van het onbewustzijn is beperkt kunnen leren en veranderen.
Het kan wel leren en veranderen maar is daar niet echt goed in. Alhoewel Dr. Pavlov aantoonde dat wanneer we prikkels samenvoegen met
een andere gebeurtenis het onbewustzijn werkelijk kan leren.

Wat hij toonde als hij bijvoorbeeld een bel als prikkel gebruikte, en een hond een hapje eten gaf, de hond kwijlde. En na dit vele malen te herhalen ging de hond al kwijlen bij het horen van de bel. En dat bewijst dat het onbewustzijn kan leren, want kwijlen word geregeld door het onbewustzijn. Het onbewustzijn kan leren door dergelijke klassieke zelf training of door zelf hypnose of hypnotherapie.

Bijvoorbeeld iemand die last heeft van migraine wat zich op onbewustzijnsniveau afspeelt kunnen we middels hypnose het onbewustzijn opnieuw aanleren zichzelf van pijn te verlossen.

Ook boeiend in het onbewustzijn is het gedeelte wat zegt hoe emoties voelen. Er gaat bijvoorbeeld een bepaald gevoel door je heen als je jezelf vrolijk, treurig of kwaad voelt. En omdat het onbewustzijn de lichamelijke emotie eigenschappen ontwikkelt noemen we dit gevoelens.

Zelfs op het diepste niveau van je hersenen, het onbewuste niveau, is er een functie die je beschermt wat je ook doet of denkt het onbewuste beschermt altijd tegen infecties en gebruikt reflexen. Als er bijvoorbeeld een bal op je gezicht afkomt zal je, voordat je erover na kunt denken, al automatisch reageren. Dus het onbewuste geheugen heeft een beschermende functie.

Het onderbewustzijn

Het onderbewuste geheugen is eigenlijk wie je precies bent. Het is al je gewoonte, je gedrag, je geloof en is een apart gedeelte.
Laten we het stap voor stap doornemen:

Het onderbewuste begint leeg als het initieel ontwikkelt is. En terwijl je door het leven gaat krijg je ervaringen en begin je een soort persoonlijke database te vullen. In de psychologie noemt men de eerste ontwikkeling van het onderbewustzijn tabula rasa, oftewel het beginnen met een schone lei. Wanneer er reeds ervaringen in het leven zijn bevriezen ze min of meer naar overtuigingen en gewoonten. Is dit eenmaal in je hersenen opgeslagen, dan mijden zij veranderingen en ontwikkelt zich een blijvend gedrag en de persoonlijkheid.

Als dat dus is gebeurt vermijd het nog wijzigingen. Dit is goed en slecht nieuws. Het goede nieuws, je gedraagt je consequent en je hebt een persoonlijkheid. Het slechte nieuws, het is moeilijk om dan nog te veranderen tenzij het een lang aanhoudende ervaring is of middels hypnose. Hypnose heeft namelijk een directe uitwerking op het onderbewuste geheugen.

Het onderbewustzijn creëert ook onze emoties gebaseerd op ons geloof en ervaringen je reageert daarop met emoties. Als je bijvoorbeeld vindt dat iemand je op een bepaalde manier moet behandelen, en zij je oneerlijk behandelen zal het onderbewustzijn kwaadheid ontwikkelen.

Het is interessant dat de opslag in het onderbewustzijn onuitputtelijk lijkt te zijn. Niemand heeft het ooit helemaal kunnen vullen, met uitzondering van ongelukken of ziekte kan je altijd iets nieuws leren en deze informatie is dan altijd bereikbaar.

Zelfs oude mensen kunnen vertellen over hun jeugd. In hypnose is het zeer eenvoudig deze informatie op te halen. Het wordt soms in de rechtbank gebruikt voor het terughalen van misdaadfeiten.

Jouw hersenen beschermen je

Alle delen van de herenen hebben dus een beschermende functie. Het onderbewustzijn beschermt tegen bekende gevaren en motiveert het vervullen van behoeften. Als het een bekend gevaar is genereert het de emotie en dat motiveert je om deze situatie te regelen en jezelf veilig te houden.

Er is een oud gezegde; “ik denk, daarom ben ik” maar de waarheid is dat wie wij zijn eigenlijk het onderbewustzijn is. Maar het gedeelte van ons wat denkt is onze gerichte aandacht, ons bewustzijn. We kunnen nu ook over het verleden praten het bewustzijn richt zich dan daar op
we kunnen over de toekomst praten hoe hypnose je hierin kan veranderen.

Het is analytisch en logisch. Je probleem oplossende mechanisme, je gave om ervaring en inschatting te gebruiken voor een oplossing. Bijvoorbeeld als je een rekensom doet, gebruikt je het bewuste geheugen. Het is interessant dat het bewuste geheugen ook een limiet heeft.
Het onderbewustzijn heeft geen limiet het bewuste geheugen wel. Onderzoek toont aan dat het maar 7 tot 9 stukken informatie vast kan houden. Dat is waarom bewuste veranderingen in ons leven meestal mislukken, omdat het bewuste geheugen maar 7 tot 9 stukken informatie kan vasthouden.

bewuste

 

Met hypnose heeft men wel toegang tot de grote database, tot wie je bent. En heeft het een resultaat op je gewoonten en overtuigingen. Juist die overtuigingen die je in je leven  soms ergens van weerhouden. En ook het bewuste geheugen beschermt ons constant tegen bewust gevaar
gebaseerd op wat rationeel en analytisch is.

De kritische factor

Zo benadert de hypnotiseur dus de delen van het geheugen. Tussen het bewuste en onderbewuste bevind zich de kritische factor. De kritische factor is een vergelijkingsmechanisme. Terwijl nieuwe informatie binnenkomt in het bewustzijn moet het eerst langs de kritische factor voordat het een overtuiging, gewoonte e.d. kan worden.

De kritische factor is de reden dat de bijna niet te veranderen overtuigingen en gewoonten vergeleken worden met de informatie in het onderbewustzijn. Als het overeenkomt vooral overtuigen en gewoonten gaat het direct in en worden reeds bestaande eigenschappen versterkt worden sterker in je leven.

Maar als het niet overeenkomt gaat het daar in de informatie database. Dingen die je wel weet maar geen invloed op je leven hebben.

Termen in de hypnose

Ik ga nu wat termen uitleggen die de hypnotiseur kan gebruiken. De meest belangrijke term is wat is hypnose? De regering heeft daar gelukkig een definitie voor gemaakt. Het omzeilen van de kritische factor en acceptatie van selectieve gedachten. Een voorbeeld daarvan is dat de vergelijkende kritische factor omzeilt wordt. En de informatie rechtstreeks naar het onderbewustzijn gaat en invloed heeft op ons overtuigingen en gewoonten zodat we hierin al direct krachtige veranderingen kunnen realiseren.

Als ik de definitie iets kan omdraaien zou ik zeggen door het bereiken van acceptabele en selectieve gedachten omzeilen we de kritische factor. Het is eigenlijk een nettere uitspraak voor geconcentreerde aandacht. Wanneer de hypnotherapeut met je werkt en met de hypnose begint gebeurt dat middels een hypnotische inductie dit helpt te ontspannen en de aandacht te focussen.

Een ander woord wat kan voorkomen is het woord slaap. Hypnose is geen slaap als het gebruikt wordt bedoelt men eigenlijk diep ontspannen alsof je slaapt met de ogen gesloten. Als je echt gaat slapen mis je alles dus blijf wakker, hoe vaak je therapeut ook slaap zegt. Onthoud gewoon ogen gesloten, diep ontspannen.

Hypnose is heel natuurlijk

Iets belangrijks wat ik vandaag met je wil delen is dat je begrijpt dat hypnose een normaal gebeuren is bij iedereen.  Het bestaat al zolang wij bestaan. Laat mij wat voorbeelden geven van alledaags voorkomende hypnose. De meeste mensen hebben wel een auto gereden, en al rijdende denk je misschien na over wat je na het werk gaat doen of in het weekend. En focus je op iets specifieks, allesbehalve het rijden zelf.
Je onderbewustzijn zorgt dan voor het besturen van de auto.

Je bent dan in hypnose door die geconcentreerde aandacht en ineens denk je… Heb ik mijn afslag niet gemist? Of, och is het al zo laat?
Dit zijn normale ervaringen die we hypnose noemen. Mensen kunnen in diepe hypnose ook analgesie of anesthesie ervaren. Analgesie is de blokkade van pijn en anesthesie is complete blokkade van gevoel.

Ik heb het weleens ervaren, misschien jij ook dat als je bijvoorbeeld naar bed gaat en je kijkt naar je been of arm en ziet ineens een blauwe plek of een snee of kras en je vraagt je af hoe je eraan komt. Dit is wat er gebeurde…

Je had tijdens deze dag ergens je focus op gezet en was daarmee dus in hypnose, je hebt je toen per ongeluk verwond en voelde het daardoor niet eens. En dat toont aan dat analgesie en anesthesie een gewone natuurlijke ervaring kan zijn.

Hypnose is volledig veilig

Iets waar ik het nog over wil hebben is dat hypnose veilig is.

Wanneer je in hypnose gaat, ben je altijd volledig bewust. Je bent nooit onbewust. Waar je op moet concentreren dat is het werk van je bewuste geheugen. Normaal gesproken is dat ontspanning iets heerlijks tijdens de hypnose sessie. En omdat alle delen van onze hersenen deze beschermende functies hebben, hoe diep je ook in hypnose bent, kun je jezelf altijd beschermen.

Indien je een ongewenste suggestie ontvangt, keur je deze automatisch af. En als je het helemaal niet leuk vind, kun je zelfs uit hypnose ontwaken.

Hypnose is veilig en geaccepteerd door de Amerikaanse Medische organisatie sinds 1958, en wordt gebruikt door medische en andere professionals voor vele toepassingen van anesthesie tot gedragsveranderingen, geestelijke klachten etc.

Hypnose is een overeenkomst die je met de hypnotherapeut aan wilt gaan. De hypnotherapeut dient eigenlijk als gids, en weet een aantal methoden die, als je deze opvolgt, je laten focussen ontspannen en in een hypnose laten gaan.

Laat het verder aan de hypnotherapeut over om te bepalen of je in hypnose bent.

Iedereen met normale intelligentie kan gehypnotiseerd worden. Men dacht vroeger dat maar 20% in hypnose kon gaan. We hebben geleerd dat als we de tijd nemen en middels deze uitleg hypnose uitleggen iedereen met een  gewone tot hoge intelligentie en bereid is om instructies op te volgen een zalige diepe hypnose alsmede alle veranderingen waarvoor zij kwamen kan ervaren.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen