Powered by Smartsupp Traumas behandelen met hypnose en hypnotherapie
Trauma's behandelen met hypnose en hypnotherapie

Trauma's behandelen met hypnose en hypnotherapie

Een trauma kan ontstaan in een situatie waarin je te maken krijgt met een grote vorm van stress of angst. Als je last hebt van een trauma dan kan het moeilijk zijn om hierover te praten en kun je problemen hebben als de gebeurtenissen die oorzaak zijn van dit trauma zich lijken te herhalen. Om effectief de verwerking van trauma’s te bevorderen kun je gebruik maken van hypnose en hypnotherapie. Hiermee wordt in jouw onderbewustzijn de oorzaak van het trauma opgespoord en kan er gericht worden gewerkt aan de verwerking van deze trauma’s.

Hypnose en hypnotherapie om een trauma te behandelen

Met hypnose wordt je door een therapeut in trance gebracht. Dit is een soort van kunstmatige diepe slaap waarin je nog wel aanspreekbaar bent. Er kan dan aanspraak worden gedaan op jouw onderbewustzijn. Het is dan mogelijk voor de therapeut om door het stellen van vragen tot de oorzaak van het trauma te komen. Daarmee wordt het mogelijk om gericht te werken aan een oplossing waarmee jouw trauma kan worden verwerkt. De therapie die door middel van hypnose wordt toegepast noemen we hypnotherapie.

Wat is een trauma?

Een trauma kan zich voordoen op verschillende manieren. Vaak ontstaat een trauma als je onder grote druk in een stressvolle situatie veel angst ervaart. Dit zijn vaak situaties waarbij je zelf de controle verliest en geen invloed kunt hebben op het verloop of de afloop van de situatie. Hierdoor ontstaat een extreme angst en kun je emotioneel veel problemen ondervinden. Om hiermee om te kunnen gaan is het belangrijk dat je het trauma kunt verwerken. Daarvoor is het noodzakelijk dat de oorzaak van het trauma wordt gevonden.

Oorzaken van een trauma

Trauma’s kunnen optreden door verschillende gebeurtenissen. Meestal ligt hieraan een stressvolle en angstige situatie ten grondslag. Je hebt geen controle over de extreme situatie en angst neemt de overhand. Oorzaken van een trauma kunnen gebeurtenissen zijn zoals een ongeluk, een overval of een aanslag. Door deze situatie kun je later in jouw dagelijkse leven veel last hebben als je dit niet op de juiste manier kunt verwerken.

Symptomen van een trauma

Een trauma kun je herkennen aan verschillende symptomen. Vaak komt het voor dat je de situatie die je hebt meegemaakt opnieuw beleefd in gedachten. Hierdoor kun je last krijgen van nachtmerries en slaapproblemen. Problemen met de concentratie en gevoelens zijn ook symptomen van een trauma. Het kan zelfs zo erg worden dat je door dit trauma te maken krijgt met een depressie. Een trauma kan ervoor zorgen dat je erg waakzaam bent en zelf paranoïde raakt omdat je bang bent dat je de situatie opnieuw zult beleven. Ook lichamelijk kun je last krijgen van klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid, rillingen en pijn in de borst.

Wegdrukken van gevoelens

Om er voor te zorgen dat je geen last hebt van het trauma zal je in veel gevallen proberen de gevoelens en gedachten die je hebt te onderdrukken. De herinneringen aan het traumatische moment worden dan ver weggestopt in het onderbewustzijn waardoor het trauma niet kan worden verwerkt. Je sluit je af en krijgt alleen maar meer te maken met de gevolgen van dit trauma als je weer wordt herinnert aan de gebeurtenis die zich heeft voorgedaan.

Traumaverwerking

Om de negatieve gevolgen van een trauma aan te kunnen pakken zal je aan traumaverwerking moeten doen. Het is dan belangrijk dat de oorzaak wordt achterhaald en dat er gericht aan een oplossing kan worden gewerkt. Je bent daarna in staat om jezelf meer open te stellen en te praten over de problemen en klachten die je ervaart naar aanleiding van dit trauma. Met behulp van hypnose en hypnotherapie kan er succesvol worden gewerkt aan de aanpak van jouw traumaverwerking.

Trauma verwerken met hypnose

Door middel van hypnose kan er door de therapeut worden onderzocht wat de oorzaak van jouw trauma is. Tijdens de hypnotherapie wordt er door middel van vragen achterhaald waar de problemen vandaan komen zodat er een plan kan worden gemaakt om dit aan te pakken. De behandeling wordt helemaal aangepast aan jouw wensen, behoeften en vooral aan jouw klachten. Op deze manier kan er gericht worden gewerkt. De negatieve emoties en herinneringen die je hebt worden dan als het ware opnieuw geprogrammeerd. Dit zorgt ervoor dat je geen angst meer hoeft te hebben en jouw trauma kan verwerken.

Over de schrijver
Reactie plaatsen