Veel mensen maken zich zorgen en verspillen daar een groot deel van hun tijd aan. Piekeren beïnvloedt je humeur, je sociaal leven en je productiviteit op het werk.

Hieronder een lijstje met 9 tips die je in het achterhoofd kan houden als je merkt dat je je te veel en te dikwijls zorgen maakt.

1. Verspil geen tijd met “Wat als… ?” 

Je kan de toekomst niet voorspellen. Verspil je tijd niet met je zorgen te maken over dingen die misschien kunnen gebeuren. Dit is verspilling van je tijd die je beter kan gebruiken door constructief na te denken.

Verspil geen tijd met doemdenken en je allerlei scenario's voor de geest te halen.
De meeste scenario's zullen nooit gebeuren.

2. Los het probleem op in plaats van te piekeren

Piekeren helpt niet als je een probleem wil oplossen. Het heeft totaal geen zin.
Probeer constructief na te denken als je een probleem hebt.

3. Verander je “Wat als” zorgen in “hoe kan ik “oplossingen ?

Dit is een combinatie van tip 1 en 2.

Als je je zorgen onder controle wil houden, is het belangrijk dat je juist begrijpt waarover het gaat. Misschien kan je een soort pieker-dagboek bijhouden. Schrijf op wat je zorgen houdt en wat je bezig houdt.  1 Zin is al voldoende. Schrijf ook op wanneer het gebeurt.

Maak je je zorgen over een wat als –scenario? Zoals je hierboven al kon lezen, is dit puur tijdverspilling. Misschien kan je deze zorgen veranderen in een Hoe kan ik oplossing ?

Bijvoorbeeld :
  • Wat als ik tijdens die belangrijke vergadering niet meer weet wat ik moet zeggen ?
  • Hoe kan ik mezelf zo goed mogelijk voorbereiden voor die belangrijke vergadering ?

Probeer praktische oplossingen te zoeken.

4. Wat je ook denkt : het helpt meestal niet om je zorgen te maken

Maak je zelf niet wijs dat het geen kwaad kan om je af en toe eens wat zorgen te maken. Dat het eigenlijk een positief iets is. Als je de gewoonte hebt om regelmatig te piekeren, dan gebruik je het piekeren waarschijnlijk als een excuus om zogezegd iets aan je probleem te doen (zie ook tip 1 )

5. Aanvaard gewoon dat je nooit 100% zeker kan zijn

Een goede voorbereiding is altijd belangrijk maar soms kan je de uitkomst niet voorspellen.
Hou er gewoon rekening mee en je maakt het jezelf veel gemakkelijker.

piekeren

6. Probeer positief te blijven

Een slechte bui is de ideale start voor een extra rondje piekeren. Angst, ongerustheid, woede en zelfs schuldgevoel zijn nauw verbonden met een negatieve gemoedsgesteldheid. Als je denkt dat je je zorgen moet beginnen te maken, doe dit dan zeker niet wanneer je slecht voelt. Het wordt dan moeilijk om je zorgen objectief te bekijken en het is moeilijker om het te stoppen.

7. Pieker op een slimme manier

Word een slimme piekeraar. Als je merkt dat je te veel piekert, probeer dan op een slimme manier met je pieker-tijd om te gaan. Als je begint te piekeren, maak dan een kleine mentale notitie en zeg dan “straks/’s avonds/morgen/… maak ik wat tijd vrij om te piekeren over wat me nu zorgen baart”.

Zo kan je je zorgen tijdelijk opzij zetten en je terug focussen op wat je echt moet doen. Later maak je dan tijd vrij om te piekeren en dikwijls heb je dan al een betere kijk op hetgeen je zorgen baart.

8. Slapen is belangrijker dan piekeren !

Veel mensen geraken niet in slaap of liggen ’s nacht wakker omdat ze zich zorgen maken. Zeker in bed heb je erg veel tijd om te piekeren en om elk probleem langs alle kanten te bekijken en oplossingen te zoeken. Als je te weinig slaapt, krijgt de vermoeidheid de overhand en is het dubbel zo moeilijk om nog positief te blijven.

Leg een notitieboekje naast je bed zodat je direct je zorgen en eventuele oplossingen voor je probleem kan opschrijven. Als je het opschrijft, is de gedachte uit je hoofd verdwenen en kan je opgelucht verder slapen.

9. Leef in het moment

Dit klinkt misschien een beetje zweverig als tip maar sta eens stil bij het volgende :
Het heeft geen zin om te piekeren over dingen die gebeurd zijn.
Je kan ze niet veranderen.

Het heeft geen zin om te piekeren over de toekomst. Als jij de enige factor bent, heb je controle over eventuele gebeurtenissen. Je kan hierop anticiperen. Als er nog andere factoren zijn (anderen personen of gebeurtenissen), heb je geen controle en dan heeft het geen zin om te piekeren.
Leef in het moment en geniet van de dingen die je overkomen. Het is normaal dat er af en toe zorgelijke gedachten door je heen gaan maar maak ze niet belangrijker dan ze zijn.

 

Ben je iemand die ook veel piekert ?
Hoe ga jij hier mee om ?