Powered by Smartsupp e-sigaret als hulpmiddel bij stoppen met roken?
e-sigaret als hulpmiddel bij stoppen met roken?

e-sigaret als hulpmiddel bij stoppen met roken?

Uiteindelijk vallen mensen daardoor misschien sneller terug.
Of dat zo is, moet nog blijken. De meeste studies sinds de introductie van de e-sigaret in 2004 zijn kleinschalig en gericht op kortetermijneffecten. In 2014 vergeleken Australische onderzoekers de uitkomsten van verschillende studies en concludeerden dat 18 procent van degenen die stopten met behulp van e-sigaretten een half jaar later nog steeds niet rookten. Maar in een soortgelijke studie vonden Amerikaanse onderzoekers vorig jaar dat gebruikers van e-sigaretten juist 28 procent minder kans hebben succesvol te stoppen met roken. Volgens critici waren hier allerlei studies op één hoop gegooid, die zich slecht met elkaar laten vergelijken.

Is de e-sigaret een opstapje naar gewoon roken?

Dat gevaar is er volgens sommigen wel, vooral bij jongeren. Wat niet helpt, is dat er speciaal voor de jongerenmarkt ook nog de shishapen is: een e-sigaret zonder nicotine, verkrijgbaar in allerlei vrolijke kleuren en fruitsmaakjes.

Psycholoog Jorien Treur (Radboud Universiteit) onderzoekt het rookgedrag van Nederlandse jongeren. Concrete cijfers kan ze nog niet geven, maar ze merkt dat veel jongeren experimenteren met e-sigaretten. Ook hebben degenen die rond hun veertiende weleens een e-sigaret opstaken grotere kans een jaar later gewone sigaretten te roken. Of dat door die e-sigaret komt, is lastig te zeggen. 'Vaak zijn die jongeren toch al impulsiever en gevoeliger voor middelengebruik', zegt Treur. 'Misschien waren ze sowieso gaan roken.'

Kortom, is de e-sigaret een aan- of afrader?


In Nederland neigt de politiek door alle onduidelijkheid naar ontmoediging van het gebruik. Terwijl nicotinepleisters en -kauwgom staan geregistreerd als medicijn, vallen e-sigaretten sinds 1 mei 2016 onder de Tabakswet. Sindsdien mogen ze niet worden verkocht aan jongeren, moeten verpakkingen gezondheidswaarschuwingen bevatten en mag er geen reclame voor worden gemaakt.

Té sterk afraden kan echter ook averechts werken. In het Verenigd Koninkrijk bleken veel mensen door negatieve publiciteit te denken dat elektronische sigaretten net zo schadelijk zijn als gewone, dus dat het voor rokers geen zin heeft over te stappen. Verschillende Britse medische vakorganisaties pleiten er daarom voor het gebruik van e-sigaretten actiever te promoten als alternatief voor gewone sigaretten. Tabak is vele malen dodelijker, benadrukte onderzoeker tabaksverslaving Jamie Hartmann-Boyce (Universiteit van Oxford) afgelopen zomer in The Guardian.

Het is dus maar hoe je het bekijkt. Wie niet rookt kan de e-sigaret ook maar beter links laten liggen. Maar voor de verstokte kettingroker betekent overstappen naar de e-sigaret flinke gezondheidswinst. Mits hij dat goede voornemen volhoudt natuurlijk
BRON  
Het blijft beter als je niks rookt :)
Met behulp van hypnose kan je binnen 1 sessie van het roken af zijn.
85% van de mensen die een hypnose sessie hebben gedaan stopte met roken.
Heb jij alles al geprobeerd op echt van het roken af te komen?
maar is niks gelukt? Dan moet je dit even lezen
Stoppen met roken met behulp van hypnose  
Reactie plaatsen